Välkommen till Yrkeskampen.

Tre regioner höll i år delfinaler, och nu är både de och webbtävlingen klara. Äntligen kan vi presentera de klasser som kommer att tävla i den nationella finalen i Yrkeskampen i maj 2023 i Helsingborg.

Stort tack till alla som deltagit i tävlingen!

Klasser från region Skåne

Fäladsgården 8F

Lund

Skanör Falsterbo Montessoriskola 8

Skanör-Falsterbo

Klasser från region Östergötland

Vikbolandsskolan 8C 

Norrköping

Mosstorpsskolan 8B

Norrköping

Klasser från region Gävleborg

Östra skolan 8A Hudiksvall
Östra skolan 8B Hudiksvall

Klasser från övriga Sverige

Internationella Engelska Skolan C

Kungsbacka

Kunskapsskolan Uppsala norra 8:3

Uppsala

Internationella Engelska Skolan C

Karlstad

Strandskolan 8

Idre

Sofielundsskolan 8B

Sollentuna

Funäsdalens skolan ÅK8

Funäsdalen

Gottskär Grundskola 8 Vinga

Onsala

Alfred Dalinskolan 8M

Jönköping

Parkskolan 8C

Mönsterås

 

Här presenteras vinnarna i Yrkeskampens webbtävling.

1:a pris

Vikenskolan 8A
Skåne

2:a pris

Matfors skola 8C
Västernorrland

3:e pris

Trojenborgsskolan 8EF
Östergötland

Vad är Yrkeskampen?

Yrkeskampen är en av de roligaste och mest inspirerande skoltävlingarna för elever i årskurs 8. Tävlingen finns till för att eleverna ska kunna utforska praktiska yrken och sätta igång tankar om gymnasieprogram och framtida utbildningsmöjligheter.

Vi kan nu äntligen meddela att Helsingborg blir värdstad för finalen av Yrkeskampen, som äger rum i maj 2023.

Glöm inte bort att följa oss på Facebook och Instagram för att få den senaste informationen om Yrkeskampen.

Lyssna på Beppe Singer – han har något viktigt att säga!

Mångsysslare av rang – känd programledare från TV, föreläsare och författare – tidigare lärare och rektor. Beppe Singer brinner för att unga människor ALLTID ska behålla sin nyfikenhet. Hör honom berätta varför era elever ska vara med i Yrkeskampen.

Varför ska man tävla i Yrkeskampen?

Yrkeskampen är den viktigaste tävlingen för elever i årskurs 8* i hela landet tycker vi. Genom praktiska moment får elever testa på olika yrken på ett roligt och sporrande sätt. Tänk ”Vi i femman” – fast om yrken och yrkesval.

Med Yrkeskampen vill vi, WorldSkills Sweden, öka intresset för de yrken som gymnasiala yrkesutbildningar leder till på ett lekfullt vis. Tävlingen introducerar eleverna för flera olika kluriga frågor, där man har chansen att upptäcka nya intresseområden.

För dig som lärare eller studie- och yrkesvägledare är tävlingen ett verktyg i undervisningen om olika utbildningsvägar. För eleverna är det ett sätt att öka sin valkompetens, eftersom informationen är kopplad till läroplanen. Yrkeskampen är också ett sätt att skapa sammanhållning i klassen och göra något tillsammans.

Så här ser Yrkeskampen ut när vi går från teori till praktik, när det blir på riktigt och eleverna får tävla och testa sina ”skills”. Regionsfinalen för Stockholm i november 2021 med Beppe Singer som konferencier och programledare.

Ett sätt att uppfylla läroplanens krav
Tävlingen utgör en upplevelsebaserad del i den undervisning som syftar till att ge dina elever underlag för att ta ställning till frågor som rör den egna framtiden. Utöver själva tävlingen kommer även en lärarhandledning att finnas tillgänglig. Den utgör grunden i ett lektionsmaterial för en lektion, och är ett verktyg för att uppfylla en del av de krav som finns formulerade i läroplanen. Det finns också en extralektion ifall man vill och har möjligheten att fördjupa sig ytterligare.

Hur går tävlingen till?
Yrkeskampen består av tre delar. Den inleds med en webbtävling i klassrummet med tillhörande lektionsmaterial och annat roligt för alla som deltar i Yrkeskampen. Man kan välja att delta i endast webbtävlingen eller ställa upp och ha möjlighet att kvala in till den stora nationella delfinalen som arrangeras av WorldSkills Sweden, där de bästa klasserna från hela landet gör upp om förstapriset.

I potten för finalen finns ett förstapris på 10000 kronor att hämta. För deltagare i webbtävlingen är förstapriset 3000 kronor, andrapriset 2000 kronor och tredjepris 1000 kronor.

* OBSERVERA att anmälan gäller för den årskull som börjar årskurs 8 höstterminen 2022.

Se informationsfilmen om hur webbtävlingen går till

Såhär går det till.

Steg 1 – anmälan
Lärare, rektor eller studie- och yrkesvägledare anmäler en eller flera klasser i årskurs 8.
Håll koll på vår Facebook och Instagram för senaste uppdateringarna.


Steg 2 – webbtävling
Webbtävlingen gör ni i klassrummet. Ansvarig lärare/anmälare kommer att få tillgång till inloggningsuppgifter innan tävlingen ska genomföras.

Klassen loggar in samtidigt på webben för att på tid svara på ett antal yrkesrelaterade frågor. Alla i klassen svarar enskilt, men det är det samlade resultatet för klassen som räknas. De klasser i Sverige som på kortast tid lyckas svara rätt på flest frågor går vidare till delfinal i den nationella tävlingen. Och för de som bara väljer webbtävlingen gäller det att vara topp tre för att vinna finfina priser.

När: Valfri tid under v37, v38 och v39. (12 – 30 september 2022)
Tidsåtgång:
Ca 15 minuter
Plats: I klassrummet
Krav: Smartphone, iPads, dator eller motsvarande


Steg 3 – delfinal
Under lek- och lustfyllda former ska de 15 bästa klasserna från webbtävlingen tävla mot varandra i olika yrkesrelaterade moment, med tid och med kvalitet som bedömningsfaktorer. Förväntningarna ökar, det blir lite svårare och dessutom lite pirrigare när det nu sker det framför publik! De tre klasser som lyckas bäst går vidare till finalen senare under dagen. För att ställa upp krävs det att varje klass representeras av fyra elever. Domare i delfinalen är medlemmar ur Yrkeslandslaget (läs mer om Yrkeslandslaget här).


Steg 4 – final
Spänningen är olidlig, nu ska Yrkeskampen avgöras mellan de tre vassaste klasserna i landet. En av tre klasser kommer att åka hem med högsta vinsten i bagaget, men först – tävlingsdags! Även här avgörs tävlingen av lekfulla, men svårare, praktiska moment som alla kan kopplas till något av de tolv nationella yrkesprogrammen. För att få ställa upp krävs det att varje klass representeras av fyra elever. Även i finalen är domarna medlemmar ur Yrkeslandslaget. Finalen går av stapeln i Helsingborg under maj månad (exakt datum meddelas under hösten 2022).

Initiativtagare

Om Yrkeskampen

Tävlingen Yrkeskampen arrangeras av World­Skills Sweden och syftar till att öka kunskapen om olika yrken och öka rekryteringen till yrkesutbildningar på gymnasienivå.

www.yrkeskampen.se

Om Worldskills Sweden

WorldSkills Sweden har som mål att höja kvaliteten, statusen och attraktionskraften för svensk yrkesutbildning.

WorldSkills Sweden är ett samarbete mellan Svenskt Näringsliv, LO och staten genom Skolverket, Utbildningsdepartementet och Myndigheten för yrkeshögskolan. Utöver dessa parter medverkar även branschorganisationer, yrkesnämnder, myndigheter och skolor.

www.worldskills.se

Om Yrkes-SM

Yrkes-SM äger rum i Karlstad 2024,
och arrangeras för att öka attrak-
tionskraften för olika yrken och höja
statusen på svensk yrkesutbildning.
Genom ett stort och innehållsrikt tävlings-
och uppvisningsarrangemang tävlar och
mäter hundratals av Sveriges mest yrkes-
skickliga ungdomar sina krafter mot
varandra inom ett 50-tal yrken.

Yrkes-SM innebär en unik chans för elever
att få inspiration, idéer och en inblick
kring sitt framtida studie- och yrkesval.
www.yrkessm.se

www.yrkessm.se

Ytterligare frågor? 

Välkommen att maila
info@yrkeskampen.se