För skolor och lärare

Vad roligt att du vill visa dina elever den stora bredden av utbildningsmöjligheter som finns, inklusive de så viktiga yrkesutbildningarna.

Här kan du ladda ner en lärarhandledning med fokus på valkompetens i PDF-format. Har ni möjlighet så rekommenderar vi att ni fullföljer alla delar i handledningen. Delen som rör Yrkeskampen innehåller en introduktionsfilm med Beppe Singer samt en lektionsuppgift.
Filmen kan ni välja att streama direkt, alternativt ladda ner den på datorn.

Här kan ni kolla på en video om hur det fungerar när ni har anmält er till Yrkeskampen.

 

Lärarhandledning

Lärarhandledningen vänder sig till lärare vars elever ska delta i Yrkeskampen och har sitt fokus i att vara ett stöd i skolans arbete med att öka elevernas valkompetens. Övningarna har tydliga kopplingar till läroplanen.

Ladda ned handledningen nedan.

Skoltävling

Yrkeskampens skoltävling är ett koncept sprunget ur den nationella tävlingen anpassad att genomföras i klassrummet. Alla övningar syftar till att väcka nyfikenhet kring de 12 nationella yrkesprogrammen som finns på gymnasiet.

Ladda ned skoltävlingen nedan.

Vad tycker de som varit med?

Kikki Persson, studie- och yrkesvägledare på Internationella Engelska Skolan i Östersund, tyckte att Yrkeskampen var ett smart sätt att få ut viktig information till eleverna på ett pedagogiskt sätt. Hon lyfter specifikt lektionsmaterialet med koppling till läroplanen som ett naturligt sätt att diskutera frågor kring yrkesutbildning i undervisningen. Kicki rekommenderar all skolpersonal att anmäla sina åttondeklassare till Yrkeskampen.

– Många elever hos oss hade inte så stor kompetens kring yrkesprogrammen. De gick in med lite negativ inställning till yrkesprogrammen, men efter en lektion baserat på lektionsmaterialet och deltagandet i tävlingen Yrkeskampen så hade de en mer positiv bild av yrkesutbildningar. Det var ett jätteroligt och väldigt pedagogiskt sätt att öka medvetenheten hos eleverna.

Varför är yrkesutbildning ett bra val?

Beppe Singer introducerar Yrkeskampen, yrkesutbildning, vad ett yrke är och varför yrkesutbildning är ett bra val. Filmen kan ni välja att streama direkt, alternativt ladda ner den på datorn.

OTEXTAD

TEXTAD

Är du anmäld till Yrkeskampen?

I videon förklarar vi hur det fungerar för dig som är anmäld till Yrkeskampen.